Basescu, inceputul sfarsitului

Imaginile transmise de televiziuni in ultimele doua seri  seamana izbitor cu ce am vazut la Cairo, Tunis, dar si la Londra anul trecut. Substanta protestelor respective e diferita, dar imaginile sunt foarte asemanatoare. Lumea,  mobilizata mai ales prin facebook, twitter, prin bloguri, s-a adunat sa protesteze. Piata Universitatii este locul simbolic al revolutiei din decembrie 89, ale protestului prelungit din 1990, anti-FSN si anti-Iliescu care doreau sa faca glasnost si perstroika, nu democratie. Pentru bucurestean acel loc are un caracter sacru, este simbolul libertatii. Aici lumea s-a revoltat impotriva lui Ceausescu, Iliescu, acum si impotriva lui Basescu. Niciodata bucuresteanul rebel nu va accepta ca Piata Universitatii sa apartina armatei, jandarmeriei, politiei.

Strategii de la Cotroceni au gresit cind au masat lumea aici in loc sa o lase sa demonstreze aseara in fata Cotrocenilor, unde a masat efective puternice. Argumentul a fost unul de imagine – sa nu vada tara la tv ca Basescu este contestat chiar la Cotroceni, simbolul puterii sale. Pentru asta multimea a fost tinuta cu jandarmii in Piata Universitatii… Cind te gindesti ca Basescu a promis intr-un moment de exaltare ca va veni periodic sa stea de vorba cu lumea in Piata Universitatii. De ce nu a incercat aseara ?

Jandameria a fost scoasa in strada sa bata lumea care isi arata nemultumirea. Este un efect de neocolit al unui regim care de mai multi ani se afla in deriva. Recurge frecvent la autoritarism, un amestec, de manipulari grosolane, masuri draconiene si violenta – consecinta a personalizarii excesive a puterii. Doar instinctele antidemocratice ale Basescu fac acum legea. Este exact ce vrea lumea sa sanctioneze protestind, de fapt.

Primul ministru, ministrii, liderii PDL,UNPR,UDMR, presedintii celor doua Camere s-au ascuns. Comandantul suprem dupa ce a provocat toata aceasta criza a disparut. Toata saptamina a fost extrem de vorbaret si agresiv, dar cu simtul sau foarte dezvoltat al inoportunitatii, de data asta a tacut. Normal era ca un demnitar de prim rang , Basescu de preferinta, sa iasa duminica seara la tv sa indemne lumea la calm, dar mai intii de toate sa retraga jandarmii. Nu a facut-o. Este inceputul sfirsitului sau politic, nu isi va mai reveni niciodata…

Sursa: Stelian Tanase

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: