La multi ani de Sfantul Andrei!

Sarbatoarea Sfantului Andrei este o sarbatoare incarcata de magie si mister. Desi este o sarbatoare crestineasca in care este cinstit sfantul Andrei, apostolul care a propovaduit pentru prima oara crestinismul pe meleagurile romanesti, peste aceasta sarbatoare, in timp, s-au suprapus mituri, credinte populare si obiceiuri cu iz pagan. Datinile si obiceiurile din popor legate de aceasta zi si noapte sunt insa multe si numeroase. Au frumusetea si farmecul lor, iar cei care stiu sa se lase cuprinsi de vraja acestei sarbatori, vor experimenta pe propria piele autenticitatea unei Halloween pur romanesc.

Ziua Sfantului Andrei mai este cunoscuta in popor si ca Ziua Lupului sau Gadinetul schiop. Se crede ca in aceasta zi lupul capata anumite puteri pe care nu le are in restul anului: el devine mai sprinten si isi poate indoi gatul astfel incat sa isi vada coada. Traditia spune ca aceasta noapte este o noapte speciala si pentru lupi. De peste paduri si dealuri, la chemarea sfantului Andrei, lupii se aduna laolalta. Sfantul, considerat a fi stapan peste fiare, imparte prada si hrana fiecarui lup in parte pentru a avea in iarna care vine. Totodata, el le da voie lupilor sa atace animalele celor care nu respectat sarbatoarea. De aceea, daca vrei sa-ti aperi animalele din gospodarie de atacurile lupilor in noaptea dinspre sfantul Andrei, este bine sa eviti sa faci curat, sa maturi in casa si sa duci gunoiul afara, sa nu imprumuti (te vei afla in paguba daca o vei face) si nici sa nu te pieptani.

Pentru protectie impotriva lupilor si pentru evitarea eventualelor pericole, exista un alt obicei mostenit din strabuni. In anumite sate, in noaptea Sfantului Andrei, este de datoria barbatului sa ascunda coasa astfel incat nimeni sa nu o gaseasca. Este de datoria femeii sa ingroape un drob de sare in pragul grajdului. Sarea trebuie descantata inainte si scoasa de sub pragul usii a doua zi cand se pune in mancarea vitelor. Animalele vor fi astfel ferrite de vrajile rauvoitorilor. In anumite zone, oamenii lipesc cruci de ceara pe cornul drept al vitelor. La randul tau, fereste-te de lupi in aceasta noapte. Se crede ca omul muscat de lup in aceasta seara se transforma in varcolac…

Anunțuri

3 răspunsuri

 1. Stimate domnule politician,

  In principiu, alegatorul, la orice niver s-ar afla el, asteapta de la persoana nominalizata, sa imprime o directie, sa genereze o opinie, sa promoveze moralitatea, sa aiba idei generatoare de progres, …… Ma indoiesc ca acest lucru este posibil folosind copy / paste din articolele altor blog-eri.
  In afara faptului ca este este imoral, astfel de fapte pot intra sub incidenta legii dreptului de autor.

  Va doresc toate cele bune

  • Domnule „pana la un moment dat, admirator” (desi sper ca si pe viitor),

   Nu stiu cat de imoral este folosirea „copy/paste” a articolelor de pe alte bloguri sau site-uri, dar sigur nu intra sub incidenta legii dreptului de autor atunci cand ai acceptul autorului (autorilor). Si e vorba, aici, de andreigerea.ro (coleg de partrid) sau ZeroAbsolut.ro. In plus, acest articol nu doreste sa imprime o directie, sa genereze o opinie sau sa promoveze diverse… Este doar o urare.
   Cu respect!

 2. In cazul in care publicarea unui articol nu intra sub incidenta legii mai sus mentionate, moralitatea ( atunci cand exista ) impune citarea intre ghilimele a autorului ( aici nu mai intervine subiectivistul, „daca” ).

  PS: Lipsa coloanei vertebrale, ma conduc la imposibilitatea schimbarii clasificarii de „fost admirator”.

  Toate cele bune

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: